Brottsbekämpning, ett e-postmeddelande i taget

E-postnätverket CrimEnet löser brott och får L-Softs utmärkelse för e-postlistorStockholm, 24 juni 2008 – Lagens långa arm sträcker sig längre än man tror med hjälp av Internet och dess kommunikationsmöjligheter. I dag meddelar L-Soft, från sitt huvudkontor i Stockholm, att huvudpriset i den årliga tävlingen för e-postlistor, LISTSERV Choice Awards, går till CrimEnet, ett e-postnätverk i USA som sammanför över 300 personer från olika polis- och åklagarmyndigheter och 75 instanser i fyra delstater.

– CrimEnet är ett exempel på hur e-postlistor kan tillämpas för praktisk kommunikation med konkreta resultat i form av fler lösta brott, mindre pappersarbete och ett tryggare samhälle, säger Eric Thomas, VD på L-Soft.

Enskilda brottsbekämpande myndigheter i olika jurisdiktioner i USA utreder ofta, ovetande av varandra, fall med samma gärningsman. Det finns sällan tillräckligt med tid att kommunicera med varandra för att jämföra information om vissa typer av brott, speciallt inbrott, och hitta mönster som kan hjälpa att identifiera en gärningsman.

– Som vi alla vet, brottslingar rör sig ofta över jurisdiktionsgränser för att begå brott, säger kapten Frank Anderson hos polisen i St. Joseph County i Indiana och CrimEnets grundare och listadminstratör. Därför har min byrå, genom att värdera vår tid gentemot den enorma mängden av ärenden vi har, skapat en e-postlista. Det främjar kommunikationen mellan olika instanser, tillägger han.

L-Softs tävling, nu på sitt tredje år, lyfter fram de mest innovativa och effektiva e-postlistorna. De är e-postlistor som medför positiva result för sina organisationer och listmedlemmar samt visar en utomordentlig tillämpning av e-postlistteknologi.

– CrimEnets framgång beror på en mycket bred grupp av listmedlemmar. Vår e-postlista omfattar lokala, delstatliga och federala brottsbekämpande myndigheter samt åklagares utredare, järnvägspolisen, säkerhetspersonal hos högskolor och flygplatspolisen. Underrättelsemyndigheterna i delstaterna Indiana och Michigan inkluderar information från CrimEnet i sina databaser, fortsätter Anderson som startade CrimEnet 2003.

E-postlistan CrimEnet är lösenordsskyddad och öppen endast till brottsbekämpande personer. Medlemmarna skickar och tar emot meddelanden om aktuella utredningar, delar information som främjar undersökningsprocesser och bidrar till att lösa brott. Fotografier, rapporter och annan grafik som bilder på körkort, kan delas via e-postlistan. Bilder av stulen egendom kan vara särskilt hjälpsamma.

– När jag först flyttade in i polisen, hade vi många husvagnsstölder i Indiana och Michigan, säger detektivsergeant Timothy A. Shortt hos sheriffsavdelningen i LaPorte County i Indiana. Med hjälp av e-postlistan CrimEnet kunde alla våra utredare knyta kontakter och mötas samt gripa och fälla alla inblandade parter. Jag åkte till Kentucky med en av våra detektiver och hjälpte Kentuckys statliga polis med deras inventarie av nästan en miljon dollar i stulen egendom från de misstänkta, tillägger Shortt.

– Vi är så upptagna i brottsbekämpningen att det inte alltid finns tillräckligt med tid för personliga möten och diskussioner. Medlemskap i CrimEnet kopplar ihop oss och eliminerar kommunikationsluckor eftersom det är lätt att dela detaljer om inbrott, bilder på stöldsgods och information om misstänkta. På sekunder kan någon annan svara med relevant information, säger Anderson.

– I Sverige kommunicerar polisen ogärna med e-post. Det normala sättet att skicka en datafil till polisen för en brottsutredning verkar vara att bränna en CD-ROM och skicka den med posten. Är det inte dags att hämta inspiration från CrimEnet och de många övriga brottsbekämpande grupper, frågar L-Softs Eric Thomas.

För mer information om CrimEnet, vänligen besök:
http://www.lsoft.com/customers/crimenet.asp

För mer information om LISTSERV Choice Awards, vänligen besök:
http://www.lsoft.com/news/choicewinners.asp

Mer om L-Soft

L-Soft, som grundades 1994, specialiserar sig på e-postlistteknologi för nyhetsbrev, diskussionslistor samt opt-in e-postmarkandsföring. L-Softs flaggskeppsprodukt, e-postlisthanteraren LISTSERV®, har använts sedan 1986. Idag har LISTSERV e-postlistorna mer än 100 miljoner prenumeranter världen över. År 2008 markerar 15-årsjubileet för dubbel opt-in funktionen. L-Soft har kontor både i Europa och USA. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

För mer information, vänligen kontakta:

L-Soft Sweden AB
Outi Tuomaala
+46-8-50709911
https://www.lsoft.com/contact/econtact.asp?id=pressinfo


LISTSERV is a registered trademark licensed to L-Soft international, Inc.

See Guidelines for Proper Usage of the LISTSERV Trademark for more details.

All other trademarks, both marked and unmarked, are the property of their respective owners.


Menu